Vil du bli leseombud?

Rundt om i landet finnes det nesten tusen frivillige som hver uke leser for folk som ikke kan lese selv, eller som er ensomme. For sine tilhørere er leseombudene ukas høydepunkt. Og de kan det ikke bli for mange av.

Film bilde 17

Vi trenger flere leseombud som kan lese høyt for eldre, svaksynte, mennesker med utviklingshemming eller demens eller andre som trenger å høre en godhjertet stemme i hverdagen.

De fleste leseombud leser på institusjoner som bo- og rehabiliteringshjem, eldresenteret eller biblioteket, men noen leser også i private hjem eller fengsler.

Film bilde 14

Hvordan blir jeg leseombud?

For å bli leseombud må du melde deg til tjeneste hos et Bok til alle-bibliotek. De finnes i alle fylker og i 260 kommuner. Bor du i en kommune som ikke har Bok til alle-bibliotek kan du registrere deg i den nærmeste kommunen som har dette tilbudet og avtale lesing i din hjemkommune.

Finn ditt nærmeste Bok til alle-bibliotek her: Bok til alle-kart.

På Bok til alle-biblioteket vil du få informasjon og hjelp til å finne et egnet sted å lese. Biblioteket vil også avholde inspirasjonssamlinger for leseombud og du kan få tips og hjelp til å finne lesestoff og et nettverk av andre leseombud du kan erfaringer med.

Hvem kan bli leseombud?

Det er stort behov for leseombud av alle slag og aldere. Derfor kan alle som kan lesehøyt bli leseombud. Kan du lese på et annet språk enn norsk er det også en fordel. Mange steder sitter det eldre eller ensomme mennesker som ikke behersker det norske språket like godt som sitt eget morsmål. Da kan det være godt med en stemme fra hjemlige trakter.

Hva er et Bok til alle-bibliotek?

Et bok til alle-bibliotek er et bibliotek som samarbeider med foreningen Leser søker bok for å gi et godt bok og kulturtilbud til de mange som ulike årsaker sliter med å lese. Bok til alle-bibliotekene har egne samlinger med lettleste og tilrettelagte bøker og de tilbyr en leseombudsordning i sin kommune.

Film bilde 8

(Bildene er hentet fra filmen «Bli Leseombud som er laget av: Maria Marta Linero Animasjon, filmmusikk og lyd: Eirik Myhr).

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s