Ordknappen 2016

Mandag 7. mars delte Leser søker bok ut sin årlige pris Ordknappen. Ordknappen er en hedersbevisning, som deles ut til forfatterne LSB har jobbet med det siste året. Navnet er en allusjon til Svømmeknappen, På samme måte som med svømmeknappen, har den som mottar Ordknappen tilbakelagt en utfordrende distanse og dermed vist sine ferdigheter innenfor en viktig disiplin; bøker for lesesvake.

I 2016 mottok disse forfatterne, tegnerne og illustratørene Ordknappen:

 

Veronica Salinas og Camilla Engman: «Sulten»

Sulten er den andre boken om den navnløse anda. Med et enkelt, poetisk språk og en historie som både er original og har referanser til dyrefabelen, makter Salinas å skrive om viktige allmennmenneskelige tema som treffer mennesker på tvers av alder og kultur.

Camilla Engmans illustrerte karakterer gir boken et særpreg som også appellerer til mennesker i alle aldre og skaper en unik stemning til teksten.

Sulten kom ut på Magikon Forlag i 2015.

Veronica Salinas er både forfatter, dramatiker, skuespiller, musiker og en dyktig formidler av litteratur. Hun er opprinnelig fra Argentina, men har bodd mange år i Norge.

Camilla Engman er en svensk illustratør og bildekunstner. Engman er utdannet ved bl.a. Dômen Konstskola og Högskolan för Design och Kunsthantverk. Hun har hatt separat- og gruppeutstillinger i en rekke land og har illustrert en rekke bildebøker.

 

Pasi Pitkänen: «Kepler 62 – Nedtelling» (Illustrasjon)

Pasi Pitkänen har med illustrasjonene til Kepler 62 – Nedtelling klart å lage et visuelt appellerende, dystopisk univers med en sterk jente som hovedperson. Tegningene henter inspirasjon fra spillverden og har klare referanser til filmer og serier. Det er et mørkt, ensomt univers hvor hemmelighetene omkring liv på andre planeter blir voktet av regjeringen. Kort sagt er det kule tegninger for barn. Kepler 62- Nedtelling har tekst av Bjørn Sortland og er den første av en planlagt serie på seks bøker. Vi gleder oss til fortsettelsen!

Kepler 62 – Nedtelling kom ut på Piggsvin Forlag i 2015.

Pasi Pitkänen studerte grafisk design ved Aalto University. Der gikk han også på kurs om film, animasjon og astronomi. I flere år har Pitkänen illustrert barnebøker og han har også jobbet som illustratør, figurdesigner og grafiker i Rovio Entertainment, som står bak Angry Birds. Hans illustrasjoner har vært publisert over hele verden.

 

Kristin Roskifte: «Barnet mitt» (illustrasjon)

En mors daglige liv: Barnet som skriker, søler, skal hentes og bringes og koses med. Bekymringer, tvil og dårlig samvittighet. Og så øyeblikkene av lykke: Den lille, varme kroppen som ligger fredelig og puster, lek med skum i badekaret. Dette er dette Kristin Roskifte har illustrert i Barnet mitt. I blågrå farger, med vekt på de viktige detaljene og barnets og morens skiftende stemninger.

I samspill med Hilde Hagerups tekst, har Barnet mitt blitt en vakker og ambivalent bildebok for voksne, om en mor og hennes barn og den utfordrende hverdagen. Barnet mitt kom ut på Magikon Forlag i 2015.

Kristin Roskifte har en mastergrad i illustrasjon fra Kingston University. Hun har illustrert, designet og skrevet en rekke bildebøker. Hun er også med og driver Magikon Forlag.

 

Helene Guåker: «Juksemaker» Å være ny, på et nytt sted og føle at man ikke passer inn, er en følelse de fleste kan kjenne seg igjen i. I Juksemaker har Helene Guåker klart å beskrive denne følelsen. Hovedpersonen Vilde har nettopp begynt på videregående og strever med å finne sin plass. Hun tar på seg en tøff maske, men det er en ting som er viktigere enn alt annet, og det er å skrive. Når klassen får i oppdrag å skrive en novelle, blir det Vildes store sjanse til å vise hva hun kan. Juksemaker er et portrett av ei jente som kjemper for å bli trodd og bevise for seg selv at hun kan bli forfatter. Språket er korthugd og direkte, med innslag av dialektord som gir ekstra trøkk.

Juksemaker kom ut på Vigmostad og Bjørke i 2015.

Helene Guåker er forfatter. Hun debuterte med romanen Kjør! i 2010 og har siden publisert tre romaner og et langdikt.

Jens O. Simensen: «Den som gir seg er en dritt!»

Sakprosa som er tilpasset svake lesere, er mangelvare i Norge. Derfor er det svært gledelig at Jens O. Simensen skrev Den som gir seg er en dritt! Boken handler om idrettsutøveren Thomas Jacobsens svært dramatiske liv. Jacobsen har opplevd å bli lam – to ganger. Likevel er det hans pågangsmot og ukuelige vilje som blir sittende igjen i leseren. Simensens bok om Thomas Jacobsen, er et nært og respektfullt portrett av en optimist og villstyring som har taklet alvorlige skader på en beundringsverdig måte. Det er en bok som gir håp og perspektiv til alle lesere. Den som gir seg er en dritt! kom ut på Libretto forlag i 2015.

Jens O. Simensen er både forfatter og journalist, med en lang rekke bøker og skuespill bak seg.

 

Øyvind Holen og Tore Strand Olsen: «Tegneserienes historie»

Når tegneserienes historie skulle fortelles, var det naturlig at det skjedde i tegneserieform. I Tegneserienes historie har Øyvind Holen og Tore Strand Olsen levert sakprosa i serieform om en kunstart som har vært gjennom en spennende og rik historie. Fra forløpere som hulemalerier og Bayeuxteppet, til samtidens rike utvalg av serier fra alle verdens hjørner.

I Norge har tegneserier tidvis måttet kjempe for sin berettigelse som kunstart. Med Tegneserienes historie har vi endelig fått et standardverk som appellerer til både voksne serieentusiaster og yngre lesere som har fått en guide til videre lesning og fordypelse. Tegneserienes historie kom ut på Cappelen Damm i 2015.

Øyvind Holen er forfatter og journalist med et bredt interesseområde. Han har skrevet om Groruddalen, hip hop, tegneserier og mye mer.

Tore Strand Olsen har arbeidet profesjonelt med tegneserier siden 1990 og har også holdt en rekke tegneseriekurs for barn og unge.

Vi gratulerer!
Ord5

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s