Kepler 62 – ny spenningsserie fra Bjørn Sortland!

Bjørn Sortland er forfatter av over 50 bøker. De siste årene har han fått mye oppmerksomhet på grunn av serien Kunstdetektivene. Men nå er han aktuell med en ny, spennende satsing. Kepler 62, er en klassisk sci –fi historie om rikmannsdatteren Marie, som kommer inn i et hemmelig prosjekt. Vi måtte selvsagt ta en prat med Sortland for å høre mer om hans nye bokprosjekt.

Kepler-korea1

For å begynne med de nære ting: Tror du det finnes liv på andre planeter, Bjørn?
Si det. Som mange andre tenker jeg at det kanskje må være liv der ute et sted, at vi ikke er alene i hele det enorme universet. Det er jo i teorien milliarder av muligheter, så det er jo for utrolig at det bare skal være liv hos oss. Det er skremmende, særlig med tanke på at vi ikke er særlig snille med jorden vår.

For de som ikke er helt oppdatert på astronomien: Hva er Kepler 62?

Kepler 62 er et planetsystem som ligger cirka 1200 lysår fra oss. Det består av en sol og fem planeter (såkalte eksoplaneter) som kretser rundt denne. Gjennom NASA sitt Kepler-prosjekt, har de funnet ut at Kepler 62-systemet har en eller to planeter. Og at Kepler62e, og kanskje Kepler 62f, ligger i en sone, med riktig avstand fra solen, til at den kan være vann, luft og liv der. Altså levelig, slik som hos oss på jorden. Men de vet ikke. Du kan google det, finnes mye på nettet.

Serien er et samarbeid mellom deg og to finner; forfatteren Timo Parvela og illustratør Pasi Pitkänen. Hvordan kom dette samarbeidet i gang?
Den finske forfatteren Timo Parvela hørte meg lese en gang på en barnebok-bar på Lillehammer under litteraturfestivalen der. Han kan ikke norsk, men syntes likevel at måten jeg leste på var bra. En litt rar, men fin start på et samarbeid. Men han må ha googlet meg, og funnet ut at han ville spørre om vi skulle jobbe sammen om å skrive en serie. Jeg reiste til Helsinki et par ganger, og vi fikk med oss Angry Birds-illustratør Pasi Pitkänen på laget. Sammen planla vi hele serien, som etter planene skal bli seks bøker.
Hovedpersonen i «Kepler 62 – nedtelling» heter Marie. Hva kan du si om henne?

Hun sier selv at hun tenker for mye. Og hun er mye alene, er ganske isolert og ensom. Faren er en rik våpenprodusent, og derfor bor de i et enormt hus. De er så rike at faren er redd for at Marie skal bli kidnappet. Moren hennes er død, og hun er enebarn. Hun har alt – og ingenting. Hun lengter bort, men vet ikke helt til hva. Hun føler seg veldig annerledes. Og hun er god til å skyte.
Hvem passer Kepler-bøkene for?

Alle barn og unge fra cirka 9-10 år og oppover. Timo har to gutter som hovedpersoner, jeg har en jente. Vi har ikke tenkt et sekund på at dete skal være spesielt for gutter eller jenter.

Kepler serien starter med to bøker, kan du fortelle litt om hvorfor, uten å røpe for mye?

Det er en spenningsserie, om noen barn og unge som blir sendt på en farlig reise ut til en ukjent planet.De er sendt av regjeringen, som kanskje ikke bare er snill og grei. Det er jo ikke alle regjeringer. Spørsmålet er: Hvorfor blir de egentlig sendt dit?

Dette er den fjerde boken du har skrevet som har fått støtte fra Leser søker bok. Fra før har du skrevet «Jenta med heilt jamne, mjuke augebryn», «Triks» og «Alt det som er». Hvordan synes du det er å skrive tilrettelagt litteratur? Hvilke muligheter ligger her?

Jeg har alltid brukt mye tid på å prøve å skrive godt og enkelt, men ikke banalt. Det er faktisk mye jobb å skrive enkelt. Derfor har jeg sans for Leser søker Bok sin ambisjon å være med å skape bøker som er lette å lese, men gode. Jeg vil også nå lesere, jeg har aldri skrevet for skrivebordsskuffen. Og så satser vi på bøker som har godt språk, og såkalt «litterær kvalitet». Egentlig ønsker jeg å skrive best mulig bøker som alle kan lese. Det er mange voksne som leser bøkene mine også.

bologna-mars2015

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s