Superleseombud Torill Spillhaug Eide

Fylke: Hedmark

Kommune: Nord-Odal

Torill Spillhaug Eide er leseombud på en av Nord-Odal kommunes omsorgssentre for eldre; Mo bo- og servicesenter. De eldre her er spreke og oppegående, og Torill arrangerer rene bok-kafèen på senteret ukentlig, sammen med leseombud Ingrid Faldalen. Torill har vært leseombud helt siden Nord-Odal startet opp med Bok til alle-samarbeidet i 2008.

Bok-kafèen på senteret er et livlig arrangement med kaffeservering og litt annet i tillegg til selve lesingen. Torill har på sin sedvanlige friske måte ordnet med sponsormidler fra LHL, og deltakerne ordner selv med kaffe og kaker.
Det leses mye forskjellig – alt fra lokale bokutgivelser til lange romaner. Prosjektet nå er underholdningsserien Odelsjenta av Anne Marie Meyer, som foreløpig har kommet i 46 bind! Først leses det en halvtimes tid, så spiller Torill gjerne litt piano, og så drikkes det kaffe, og til slutt leses det en halv time til – og man snakker sammen om det som er lest. Det er mellom 13 og 16 deltakere til stede hver gang.

Torill er utdannet pedagog og legger vekt på rammen rundt lesingen – med et hyggelig rom, musikk, lys på bordet og pauser hvor man kan snakke sammen og kanskje ha litt bevertning – og så er boka sentrum for en trivelig stund i fellesskap. Ting som krever lite, men som kan bety mye.

Superleseombudet fra Nord-Odal er ei aktiv dame på mange fronter. Hun sier at hun elsker jobben som leseombud, og brenner for å inkludere nye grupper i ordningen – unge gutter, tenåringsjenter! ”Vi må tenke på de unge, ikke bare på de gamle”, sier hun, og har en klar oppfatning om at gutta blir bedre partnere senere i livet om de får innblikk i litteraturens verden.

Torill er et politisk engasjert menneske, og har jobbet sammen med flyktninger og innvandrere i 35 år. Hun har også jobbet i Midt-Østen, og har stor sans for litteraturen derfra. Hun framholder viktigheten av å både skape forståelse for eget språk og egen litteratur, men også vie oppmerksomhet til utgivelser fra andre land. For, som hun sier, god litteratur er fredsskapende, og gir innsikt – det kan hjelpe oss til å forstå alt som foregår i verden på en bedre måte – og vi har godt av å ta inn over oss at også andre kulturer har mye å tilby.

Det er sjelden tvil om Torill sine synspunkter og holdninger. Hun er opptatt av at heder og ære skal gis til de som har fortjent det, og siterer Knut Borge på det han en gang i et TV-program : ”Det er tre store forfattere i verden – Shakespeare, Hamsun og Prøysen”! Hun ber oss om ikke å glemme Prøysen til nye generasjoner – han må leses for at vi skal forbli et humant samfunn, er hennes oppfordring.

Da Nord-Odal bibliotek fikk Årets Bok til alle-prisen i 2012, var Torill på telefon med lokalavisa før bussen hadde startet på hjemveien fra Oslo til Odalen! Hun er et oppkomme av idèer og initiativ, har masse energi, og har ikke planer om å roe ned med det første. Hun har tilbudt seg å være ambassadør for leseombudsvirksomheten i omkringliggende kommuner som ikke har kommet i gang med leseombud ennå, og har lyst til å komme i gang med prosjekter både i fengslet som er plassert i kommunen og knyttet til fremmedspråklige innvandrere.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s