Superleseombud Wencke Butenschøn

Fylke: Akershus
Bibliotek: Enebakk
Wencke Butenschøn har vært leseombud i ca. fire år. Hun ble leseombud som et resultat av at hun ble med et tidligere leseombud som måtte slutte. Biblioteket ba henne om å fortsette.
Hun leser for grupper på mellom fem og åtte eldre – delvis demente – på egen avdeling på sykehjem, en time i uka. Det som leses er dikt, norske eventyr og H.C. Andersen, Astrid Lindgren, Gabriel Scott og Hamsun, gamle barnebøker som Barbra Rings Peik, utdrag fra gode biografier og historiske fortellinger fra lokalmiljøet og Oslo. Altså et vidt spekter litteratur. Det hender hun tar med objekter som passer med det som leses.

For å knytte kontakt med tilhørerne sine, forteller hun gjerne litt fra sitt eget liv og prøver å få dem til å fortelle fra sine egne, der det passer naturlig inn i teksten. Og før hun begynner en ny leseøkt, minner hun om hva som ble lest forrige gang og gjenforteller gjerne litt fra det. Deretter forteller hun om litt av innholdet i det de skal lese, før selve lesingen starter.

I tillegg til å lese, blir det en del synging, gjerne Evert Taube og gamle viser. Hun har også, etter avtale med sykehjemmet, hatt gruppa hun leser for med seg hjem til lunsj! Sykehjemmet stilte opp med transport og hjelpere.
Wencke Butenschøns oppfordring til andre som lurer på om de skal begynne som lese ombud: Gjør det! Å være leseombud er en meningsfull aktivitet.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s