Superleseombud Marit Rindli

 Fylke: Sør-Trøndelag
 Kommune: Melhus

Et av målene Marit Rindli fra Gimse i Melhus setter seg før hun setter i gang med lesestund for eldre er at deltakerne skal få vite at de er verdifulle og at de ikke skal tro at de er for gamle til å bety noe for noen. Ofte velger hun dikt, småtekster og sanger med dette som tema.

Det kan gjerne samles 10 til 15 stykker når Marit kommer sin månedlige tur til eldresenteret for å ha høytlesningsstund. Ikke alle klarer å konsentrere seg like lenge, men om en tar seg en liten blund er ikke det så farlig. Plutselig kan de kjenne igjen en strofe fra en sang eller kanskje få en assosiasjon som gjør at de kan gjenfortelle nøyaktig noe de har opplevd. Hun tenker at alle som en i gruppa kan få et eller annet ut av det å være med. Og Marit tar seg god tid til å hilse på alle før hun setter i gang å lese for å få alle til å føle seg sett. Det mest meningsfulle med å være leseombud, synes Marit, er å gi tilhørerne ei hyggelig stund. Det handler om gode øyeblikk.
Marit er pensjonert lærer og har også 22 år som tekstleser i kirken i bakgrunnen sin, men hun tenker ikke at det å være vant til å stå foran forsamlinger nødvendigvis er en viktig egenskap å ha for å være leseombud. Man kan jo lese en til en om man vil det. Det viktigste er å være glad i å lese selv og å være glad i andre mennesker.

Hun ble leseombud for 5 år siden da det dukket opp et skriv på lærerrommet om denne ordningen. Hun skulle snart pensjonere seg og ønsket å fylle tiden med noe meningsfullt og troppet dermed opp på biblioteket for å få uforpliktende informasjon. Siden har hun vært en av Melhus biblioteks fine gjeng med høytlesere. Selv har hun konsentrert seg om å lese for eldre og føler at det passer best for henne.

Nå har hun velfortjent blitt Sør-Trøndelags superleseombud og skal som det gode eksemplet hun er inspirere andre til å melde seg frivillig til å gjøre samme type jobb. På spørsmål om hvordan man best rekrutterer nye ombud sier hun at det å lage informasjonsskriv som man distribuerer på rett sted til rett tid er et enkelt og godt rekrutteringstips. Man kan for eksempel levere et skriv på lærerrommet på vårparten foran øynene på en lærer som er i lettere sjokk fordi han eller hun snart skal bli pensjonist. I informasjonsskrivet kan man invitere til et uforpliktende møte om hva det å være leseombud innebærer. Akkurat denne metoden virket jo på henne og kan virke på flere.

Marits tips for ei god lesestund for grupper med eldre:

 

 1. Vær godt forberedt. Ha med mange tekster, men ikke vær redd for å kutte ut noen til fordel for samtaler.
 2. Bruk et fellesrom med mulighet for å stenge ut forstyrrende lyder.
 3. Tilhørerne er nok mest opplagt på formiddagen
 4. Det er lettere å formidle tekster man selv liker og har under huden.
 5. Velg korte tekster, gjerne dikt, kjente viser eller små humoristiske snutter. Bruk gjerne lokale forfattere og småstykker og dikt fra avisene. Nordahl Rolfsens lesebok kan by på mange gjenkjennelige tekster for denne målgruppen. Og sangbøkene «Syng med! Sangbok i stor skrift» (Orkdal Diakoniutvalg) og «Syng med! Historien bak sangene» (Gunnar Bonsaksen) er så flotte fordi de er godt tilpasset gruppen og forteller historien bak sangene og dermed lager naturlige innfallsvinkler til samtale.
 6. Det kan være lurt å lage et tema for lesestunden for deretter å finne tekster som passer til dette temaet. Det kan være høytider, årstider, natur, fortid og noe dagligdags.
 7. Bryt opp lesingen med sanger som passer til temaet, eller noe tilhørerne ønsker seg.
 8. Vær på utkikk hele tida etter noe man kan lese for gruppen sin. Les gjerne avisa med lesestundøyne.
 9. Samle utklipp og ideer i perm
 10. Gi gjerne tilhørerne små frivillige oppgaver til neste gang. Be dem ta med seg et lite tekstutdrag som leseombudet kan lese for gruppa for eksempel. Da må de samtidig huske noe til neste gang og det kan være god hukommelsestrening, det.
 11. Inviter gjester av og til. For eksempel noen som kan spille piano eller gitar til syngingen.

Og til slutt kan jo nevnes at Marits egen favorittlitteratur gjennom alle tider er Mikkjel Fønhus sine naturskildrmarit rindliinger.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s