Overraskelse! Årets Bok til alle-bibliotek er kåret!

Hvem som skulle bli Årets Bok til alle-bibliotek er akkurat blitt bestemt, etter grundig utregning og mye tankevirksomhet. Da valget var fattet, så vi at biblioteksjefen og en riktig drivkraft på årets vinnerbibliotek skulle gå av med pensjon i løpet av høsten. Den truende pensjonsdatoen viste seg å være allerede 28. september, så her var det om å gjøre å handle raskt. Vi samlet derfor sammen en delegasjon av to fylkesbibliotekarer, en journalist og bibliotekavdelingen på Leser søker bok (også kjent som Guro og Vegard) og la i vei på hemmelig oppdrag.

Er det noen som kjenner seg igjen?

 

På vi til

Vegard Løvå, blomster og kake

Sniker rundt hjørent

Kikker inn av vinduet – er det noen her?

Overaskese

Ja, der var hun! Jytte Toft Nielsen, glad og overrasket

Ovverkkelse

Blant hele 7 nominerte har Leser søker bok kåret Enebakk bibliotek til Årets Bok til alle-bibliotek for 2013.
Et Bok til alle-bibliotek er et bibliotek som kan tilby litteratur til alle grupper av svake lesere. Biblioteket har egen samling av lettleste og tilrettelagte bøker og organiserer leseombudsordningen for sin kommune. Årets Bok til alle-bibliotek er en utmerkelse til et bibliotek som klarer å utvide Bok til alle-begrepet gjennom særlig god innsats, et bibliotek som kan være forbilde og inspirasjon for andre. Prisen består i 5000 kroner, et diplom og mye heder og ære.

Enebakk bibliotek og Jytte Toft Nielsen har vært med i Bok til alle-nettverket siden 2006, og har dermed lang erfaring innenfor dette området. Det alene er ikke nok. Jytte har i mange år jobbet jevnt og trutt med Bok til alle og leseombudsatsingen i biblioteket. Jytte er også en av de som med jevne mellomrom tar kontakt med Leser søker boks administrasjon for å få informasjon eller gi tilbakemeldinger. Dette setter vi stor pris på.

Biblioteket har mange håndplukkede leseombud som er sving, og er et av de bibliotekene i landet som faktisk har flere som ønsker å bli leseombud enn de har behov for. Det blir lest for mennesker med mange utfordringer. Biblioteket tar godt vare på sine leseombud, holder jevnlig nettverksmøter og har avholdt kursdager for leseombudene med innleide kursholdere.

Men det som skiller Enebakk bibliotek fra de andre Bok til alle-bibliotekene som er nominert i år, er Jytte og hennes kollegers evne til å levere et Bok til alle-tilbud av svært høy kvalitet over flere år. Ingen andre bibliotek har hatt et så jevnt godt tilbud til ikke-leseren i sin kommune som det Enebakk har hatt de siste årene. Ingen andre bibliotek har vært nominert til Årets bok til alle-pris flere ganger. Dette er viktig fordi det tar tid å bygge opp kunnskap og erfaring om hvordan man best bør møte mennesker fra målgrupper med store og sprikende behov. Det tar tid å bygge opp tillit til at biblioteket er en venn hos en som ser på bøker som noe kjedelig og traurig, eller en som ser på lesevansker som et tabu. Det er viktig å skape stabilitet og trygge rammer for de frivillige leseombudene, deres tilhørere og lesere som ikke er vant med å bruke biblioteket. 

I dette arbeidet er Enebakk bibliotek, takket være Jytte Toft Nilsen, et foregangsbibliotek og en verdig vinner av Årets bok til alle-pris. Vi takker for mange års fantastisk innsats, og gratulerer.

Alle sammen

Hele gjengen, unntatt fotografen fra Enebakk avis. F.v. Cathrine Undhjem og Cecilie Weinholdt fra Fylkesbiblioteket i Akershus, Jytte Toft Nielsen fra Enebakk bibliotek, Guro Djupvik og Vegard Løvå fra Leser søker bok

 

 

Kaka

Vi gratulerer!

Reklamer

En tanke om “Overraskelse! Årets Bok til alle-bibliotek er kåret!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s