De nominerte til Årets bok til alle-bibliotek 2013!

Utmerkelsen Årets bok til alle-bibliotek går til et bibliotek som har utmerket seg positivt i arbeidet med å nå ut til de som leser i motvind. I år har det vært ny rekord i nominasjoner til den gjeve tittelen. Mange gode kandidater og et jevnt høyt nivå gjør at konkurransen er skarp.

De nominerte er:
Bærum bibliotek, avdeling Sandvika
Akershus fylke
I Sandvika i Bærum har biblioteket en flott gjeng med mange leseombud. Det siste året har biblioteket jobbet godt med rekruttering av nye leseombud samtidig som de har tatt godt vare de aktive leseombudene. Det leses for flere grupper og gjennom året blir det avholdt nettverksmøter jevnlig for leseombudene. Ekstra hyggelig er det at biblioteket inviterer leseombudene på konsert 1 – 2 ganger i året. Biblioteket har egen Bok til alle-hylle og bibliotekarene har god kjennskap til de tilrettelagte og lettleste bøkene, og formidler bøkene aktivt.

Enebakk bibliotek
Akershus fylke
Enebakk bibliotek har igjennom mange år hatt en svært god leseombudsordning. Gjennom langsiktig arbeid og god oppfølging av de frivillige har ordningen blitt svært populær, ikke bare blant gruppene det leses for, men også for de som ønsker å lese. Biblioteksjef Jytte Toft Nilsen har helt siden oppstarten av Bok til alle-ordningen vært en av de mest aktive og oppdaterte Bok til alle-kontaktene i nettverket til Leser søker bok. Hun deler av sin kunnskap og sender tips og informasjon om aktiviteten på biblioteket til Leser søker og pressen. Biblioteket har en god Bok til alle-samling i egne hyller som aktivt formidles til de som har behov for bøkene.
Enebakk bibliotek og Jytte Toft Nilsen er nominert på bakgrunn av et godt bibliotektilbud, en godt fungerende leseombudsordning og stort engasjement og høy faglighet gjennom mange år.

Fredrikstad bibliotek
Østfold
Fredrikstad kan skryte av å ha over 20 leseombud. Det er mange, men de legger vekt på både kvalitet og kvantitet i plankebyen. I 2013 hadde biblioteket 3 språkgrupper for minoritetspråklige i biblioteket, samtidig som det ble lest for flere grupper på ulike institusjoner i kommunen.
Biblioteket har egen Bok til alle-hylle og formidler aktivt samlingen både i og utenfor biblioteket. Fredrikstad bibliotek arrangerer også omvisninger for enkeltpersoner og grupper hvor de forteller om Bok til alle-tilbudet. De arrangerer bokprat på medlemsmøter for interesseorganisasjoner til ulike funksjonshemminger.

Grimstad bibliotek
Aust Agder fylke
Grimstad bibliotek er det mest aktive Bok til alle-biblioteket i Aust Agder fylke. Biblioteket har egen Bok til alle-samling som formidles med kunnskap og klokskap. Det er også en liten men svært engasjert og munter gjeng med leseombudene i Grimstad som gjør en god innsats for de som ikke leser selv. I 2013 har biblioteket hatt fokus på oppfølging av leseombudene og har sendt dem på formidlingskurs i regi av Leser søker bok.

Melhus
Sør-Trøndelag fylke
Melhus bibliotek blir nominert på grunn av høy motivasjon og stor grad av stå-på-vilje. Ikke bare har de organisert en stabil og velfungerende leseombudsordning på eget bibliotek, men de engasjerer seg i at flere bibliotek i fylket skal få starte opp samarbeid med frivillige. I 2014 arrangerte biblioteksjef Brita Narjord og fylkesbiblioteket i Sør-Trøndelag en inspirasjonsdag for Bok til alle-bibliotek og frivilligsentraler på Melhus. Målet med dagen var å vise frem hvor verdifullt og fruktbart det kan være for bibliotek å samarbeide med frivillige, og hvordan biblioteket kan brukes som en arena for å aktivisere beboere. Det viste de til gangs, gjennom foredrag fra både nasjonale og lokale aktører, og svært motiverende innlegg fra aktive leseombud og andre frivillige. Melhus er en pådriver, og til stor inspirasjon for andre.

Vefsn bibliotek og Mosjøen fengselsbibliotek
Nordland fylke
Biblioteket har en fin gjeng med leseombud og egen Bok til alle-samling de formidler aktivt. De har lesegrupper og det siste året har de jobbet med å verve leseombud. I arbeidet sitt bruker de også 100-lista og boksøk.no for å finne de rette bøkene til leserne. I 2013 leverte biblioteket en god statusrapport og kom med både ønsker og tips til oss i Leser søker bok. Spesielt begeistret blir vi for at biblioteket tar så godt vare på leseombudene sine som det Vefsn bibliotek og Mosjøen fengselsbibliotek gjør. De holder samlinger for leseombud og har god dialog med høytleserne når de er innom biblioteket for å låne bøker. Hver jul og sommer får også leseombudene en påskjønnelse som er dem vel unt.

Verdal bibliotek
Nord-Trøndelag fylke
Verdal bibliotek har en svært velfungerende og fleksibel leseombudsordning med mellom 11 og 15 leseombud som leser flere steder hver uke. Biblioteket har egen Bok til alle-samling som de kjenner godt og formidler aktivt. Biblioteket er også flinke til å følge opp leseombudene sine og har en egen hylle med boktips til leseombud. Bok til alle-kontakt Anngjerd Granum sier: «Min viktigste oppgave er å gjøre leseombudene glade, slik at de trives, og vil fortsette.»
Biblioteket pleier kontakten med leseombudene på flere måter. De har planleggingsmøter med dem tre ganger i året, i tillegg har de mer uformelle treff i biblioteket, noen ganger med underholdning, noen ganger bare for å snakke sammen over litt mat og drikke. De inviterer dem til arrangementer på biblioteket, og gir dem en påskjønnelse til jul. Men det viktigste er kontakten med den enkelte, der leseombudene blir sett og satt pris på.
Det siste året har de også jobbet for å rekruttere nye leseombud og har tatt kontakt med lesesirkler, frivillighetssentral, pensjonistforening, aktivitører, og allerede fungerende leseombud for å bli kjent med nye høytlesere og ordningen rekrutterer nå i stor grad seg selv.

Øvre Eiker
Buskerud fylke
Øver eiker bibliotek kom i gang med leseombud i 2010 og satte av en stillingsprosent til organiseringen av tilbudet. Eva Beate Laugerud, som nå har denne stillingen, har også ansvar for Boken kommer. Det innebærer blant annet at hun leverer bøker, lydbøker og filmer til de samme institusjonene og avdelingene som leseombudene kommer til. Det styrker bibliotekets kontakt med institusjonen, og gjør det enkelt å ta opp spørsmål som måtte dukket opp knyttet til leseombudsordningen. For biblioteket er dialog og samarbeid viktig og det arrangeres møter mellom kontaktpersoner ved institusjonene og leseombudene, hvor de ser på rammene rundt lesesituasjonen og ikke minst viktigheten at leseombudene er en tilleggsressurs.

Biblioteket har for tiden 7 aktive leseombud og flere av dem har vært leseombud siden oppstarten for 4-5 siden. Tilbudet er svært populært og i 2011 fikk Leseombudene i Øvre Eiker bibliotek årets demenspris i Buskerud i 2011.Biblioteket arrangerer 2-3 nettverksmøter/lunsjtreff for leseombudene hvert år, og dette er et viktig treffpunkt for leseombudene. På disse møtene går de gjennom lesesituasjonen for hvert enkelt leseombud og utveksler erfaringer seg i mellom. Biblioteket presenterer aktuelle bøker for høytlesning, og det blir laget en liste over hvilke bøker leseombudene ønsker å låne eller reservere.

Øvre Eiker bibliotek har ikke egen Bok til alle-samling, men har et gjort et veldig bevisst valg ved å plassere bøkene i ordinær samling. Biblioteket opplever at det er lettere å låne en bok som ikke står i egen hylle når man har behov for lettlest.Bok til alle-ansvarlig understreker hvor viktig det har vært for henne at ungdommer som trenger dette tilbudet kan finne egnede bøker sammen med sine klassekamerater, og at de ikke må ledes til en egen hylle.

Vinnerne vil bli kåret i løpet av september. Her er noen glade vinnere fra i fjor:

Glade vinnere fra Nord-Odal bibliotek: Bibliotekar Anita bunes sammen med 9 av sine eminente leseombud.

Glade vinnere fra Nord-Odal bibliotek: Bibliotekar Anita bunes sammen med 9 av sine eminente leseombud.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s