Superleseombud Aashild Korsgaard

Navn: Aashild Korsgaard
Fylke: Oslo

Aashild Korsgaard bor i Oslo og har vært lest leseombud i 5 år. Hun samler jevnlig mennesker med utviklingshemming til lesestund på Deichmanske bibliotek på Stovner. Det er en fast gjeng fra Tangerudbakken borettslag. Lesestunden varer halvannen time, og de får servert saft og kjeks. Etterpå kan alle låne bøker på biblioteket.

Det er gjerne bøker om følelser som fenger, spesielt om kjærlighet og forelskelse. Bøkene til Anna Fiske er populære. Ellers bruker Aashild bøker om alle mulige temaer, så lenge de er skrevet på en lettlest måte. Bøker som appellerer til fantasien kan også være aktuelle. Aashild savner flere lettleste faktabøker – denne målgruppa trenger bøker om det meste i livet, bare de er gjort litt forenklet.

Det er stor variasjon av hvilke muligheter hver enkelt har til å henge med – alle forstår ikke alt. Da er det viktig å være i dialog, og sjekke ut innholdsforståelsen til den enkelte; se om de kan gjenfortelle og respondere på det som blir lest. Det er også viktig å variere arbeidsformen for å holde på konsentrasjonen til alle gjennom lesestunden. En god porsjon humoristisk sans kommer også godt med.

Lesestunden er et av ukas høydepunkt for mange av beboerne. «Når skal vi på biblioteket?» er en kommentar hun ofte hører. En av tilhørerne har sagt «Jeg finner roen her». Dette er verdifulle tilbakemeldinger som inspirerer Aashild til å fortsette med lesestundene.

«Det handler om gleden ved å sitte sammen, lytte, samtale og være inne i det miljøet jeg opplever at biblioteket er – blant masse bøker, i stillheten».

Hun mener det er viktig at biblioteket viser engasjement ved å legge til rette for lesestunden. Det at de sørger for gode rammer, kan være med på å synliggjøre dette verdifulle arbeidet.

Til andre som vurderer å bli leseombud, vil Aashild si at dette er en viktig jobb. Både for gruppa som leses for, og for leseombudet selv, for du skaffer deg ny innsikt som handler om noens virkelighet. Du blir kjent med litteratur som går utenfor rammene du selv befinner deg i. Og så er det morsomt!

Foto: Mikkel Hegna Eknes

Foto: Mikkel Hegna Eknes

Aashild er blitt intervjuet av Bok til alle-kontakten i Oslo, Marthe Brekke Aske.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s