Stor suksess i Halsa kommune

Halsa kommune i Møre og Romsdal er en liten kommune med ca 1600 innbyggere. Men frivilligheten er stor.
Biblioteket har en 45% stilling. I februar 2013 startet de opp med frivillig leseombudstjeneste ved institusjonene i kommunen.
En time på ettermiddagen hver onsdag gjennom hele året har leseombud møtt opp og lest, fortalt og snakket med pasienter, noe som blir satt stor pris på.

Sykehjemmet og aldershjemmet ligger i samme bygg, og de velger å være ett halvt år på hver plass. Pasientene fra begge plasser kan delta med litt hjelp fra betjeningen til å komme seg frem og tilbake.

De startet forsiktig med noen få leseombud til å begynne med. Først tok biblioteket kontakt med lederen i venneforeningen ved institusjonen, og hun har vært til stor hjelp hele veien. Hun er bindeleddet mellom biblioteket, lederne ved institusjon og pasientene. Så spurte de lånere ved biblioteket som de kjenner og kunne spørre om de ville være leseombud. Da de var positive, turde vi å spørre flere. Noen har også meldt seg selv, og etterhvert har det dukket opp plakater som har blitt satt opp rundt omkring.

Biblioteket samler leseombudene til samtale over en kaffekopp 1-2 ganger i året, hvor de deler sine erfaringer og låner seg bøker. Tilbakemeldingene er svært gode. Lesestundene blir satt stor pris på, og de synes for sin egen del også det er svært givende.

For tiden har Halsa, som ikke enda er et Bok til alle-bibliotek, 10 leseombud; 9 kvinner og 1 mann. Dette er med to unntak pensjonister som fortsatt har noe å bidra med, med tidligere yrker som lærere, sykepleier, aktivitør, gårdbrukere, biblioteksjef, for å nevne noe.

De velger ofte å benytte seg av bøker de selv har hjemme, men låner også bøker på biblioteket. Det som fungerer best er historier og dikt fra lokale forfattere. De snakker også om slekt og gamle dager, og det mannlige leseombudet er god på vitser i tillegg, så da går gjerne 2 timer med. Leseombudene er gode på å få tilhørerne med på samtale og kommentarer etterpå og underveis.

Kommunen er imponert over de som gir av seg selv ved frivillig å være leseombud, og vi prøver å gi dem oppmerksomhet for det. Da venneforeningen arrangerte julebord ved aldersinstitusjonen, var også leseombudene invitert.

– Vi fortsetter med ordningen så lenge vi har leseombud sier biblioteksjef Paula Gussiås Henden.

 

Reklamer

En tanke om “Stor suksess i Halsa kommune

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s