Hils på Unni Dagfinrud

Møt leseombudUnni er pensjonert lærer, og nå leseombud i Nord-Odal. Hun var en av flere som var i Oslo for å motta prisen Årets Bok til alle-bibliotek for Nord-Odal bibliotek i fjor. Biblioteket fikk prisen hovedsakelig for sine flotte leseombud.

Sånn du ser det. Hva er det viktigste med Bok til alle-arbeidet?
Det viktigste er den kontakten man som leseombud får med tilhørerne. Du får kontakt på en annen måte enn rundt kaffekoppen, du får muligheten til å ta opp andre temaer. Mange kan falle ut av samtalen, etterhvert som de blir eldre, ikke skjønne helt hva man snakker om. Når de blir lest for, får de mer enn bare praten. Gleden ved å lese for noen er gjensidig. Mange sier jo det at en lesestund gir begge veier, både til den som leser og den som hører på, og det opplever jeg også. Det er ikke noe nedlatende i situasjonen, det er ikke en som gir og en annen som mottar. Begge parter får rike stunder sammen.

Hvis du skulle trekke frem en bok som alle burde ha lest, hvilken bok er det?
Det må være barnefortellingene til Prøysen, de kan leses igjen og igjen. Og bøkene til Kjell Aukrust. De gir glede og humor i hverdagen.

Hvis du var Gud, hva ville du gjort for å bedre leseevnen i Norge?
Da må jeg si som en kollega av meg på skolen pleide å si: Drukne barna i lesing. La dem lese selv og les for barn. Les gjerne en bok flere ganger så barna blir ordentlig glade i den, så de får oppleve at boka formidler noe til seg.

Hvis du skulle gi et råd til en som skal finne en bok til en som sliter med å lese. Hva vil det være?
Det viktigste er å finne noe som interesserer. Hva vil fenge leseren? Finn gjerne en forenklet utgave. Les for vedkommende og la han eller hun lese tilbake til deg. Tegneserier er undervurdert i lesetrening. Det går fint an å trene på lesing og ha det morsomt samtidig. Finn noe lystbetont.

Har du et favorittord?
Knåtåpåline, som betyr lita jente. Barnebarnet mitt trodde nesten hun het det en periode.

Hva er det vanskeligste ordet du kan komme på?
Det vanskeligste ordet jeg vet om innholdsmessig er toleranse. Det er så lett å misforstå og så er det veldig vanskelig å oppnå ekte toleranse. At man ikke skal dømme for fort. Vi må prøve å forstå hverandre bedre. Det går ikke an kalle et menneske for «onskapen», selv om mennesket gjør onde ting. Mennesket er ikke handlingene sine, alle har noe mer i seg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s