Morsmålsdagen ble erklært av UNESCO i 1999 og har blitt feiret 21. februar hvert år siden 2000 for å markere og fremme verdens språklige og kulturelle mangfold. Fortsatt blir mennesker i mange land trakassert eller straffet for å snakke sitt eget morsmål. Mange minoritetsspråk er truet, blant annet samisk. Datoen for morsmålsdagen ble valgt til minne om et blodig språkopprør i 1952 i det som i dag er Bangladesh, da urdu skulle bli det offisielle språket i stedet for bengali. Flere studenter som demonstrerte for retten til å snakke bengali ble skutt og drept av politiet.
Programmet hadde forskere, forfattere, bibliotekarer og musikere med både norsk, dansk, svensk, palestinsk, indiansk, argentinsk og samisk bakgrunn som gjester. Det ble en vellyket dag både på Litteraturhuset og de 180 andre steder i landet som også feiret dagen.
Leser søker bok, NAFO, Nasjonalbiblioteket, Det flerspråkelige bibliotek og Multiling i samarbeid med Litteraturhuset feiret dagen med foredrag, debatt og kunstneriske innslag. Salen med 250 plasser var full og det sto kø utenfor.