Hvordan bygge opp en god Bok til alle-hylle?

Tidligere fantes det få bøker som passet for voksne som leste lite.
Litteraturformidling til mennesker med dysleksi, konsentrasjonsvansker,
funksjonshemminger eller til uvante lesere kunne være, og er fortsatt en stor utfordring.

Men heldigvis har mye endret seg. Bok til alle-nettverket har skapt en ny bevissthet om formidling av bøker til nye lesere. Det er blitt mange gode titler å velge i mellom, og nå skal de vises fram – med stolthet!
Med en sentral plassering i biblioteket, godt merket med skilt og farger, er bøkene blitt tilgjengelige for alle.

Her er tre trinn til en god Bok til alle-hylle:

1. Plassering av hylla og bøkene
Vi anbefaler at Bok til alle-samlingen står sentralt plassert i en egen hylle.
Tilgjengelighet og synlighet er viktige stikkord her for at brukerne lettest mulig kan finne fram. Mange av de som trenger mer tilgjengelige bøker er uvante med å gå på biblioteket, og kan ha høy terskel for å be om hjelp. Da er det desto viktigere at det er lett å finne bøkene på egenhånd.

Bok til alle-samlingen kan med fordel plasseres på et sentralt sted der folk ferdes. Kanskje kan Bok til alle-samlingen være det første brukerne møter når de går inn i biblioteket? Sett den gjerne i nærheten av heisen eller trappen. Mange bibliotek plasserer også Bok til alle-hylla nær hyllene med lydbøker eller samlingen av bøker fra det flerspråklige bibliotek.

Andre steder har bibliotekarene laget en koselig krok med Bok til alle-hyllene på en side og lydbøker på den andre rundt et lite bord og noen gode stoler.

2. Tydelig merking
Alle bok til alle-bibliotek får tilsent et Bok til alle-skilt. Tanken med dette skiltet er at hylla skal være godt synlig uten at man trenger å gå helt opp til hylla.

Men den viktigste merkingen er merkingen av bøker. Vi i Leser søker bok støtter utgivelser av bøker i innenfor seks ulike tilretteleggingskategorier som er utviklet med utgangspunkt i leseren. De seks kategoriene gjenspeiler ulik grad av tilpasning i forhold til leseutfordring.

Kategoriene går igjen i alle bok til alle-bibliotek og på søkesiden for lettlest og tilrettelagt litteratur www.boksok.no. Ved hjelp av våre klistremerker med fargekoder kan bøkene og hyllene merkes enda tydeligere enn før.

Arendal LL-hylla LITEN

Vi har delt inn bøkene i seks kategorier etter tilretteleggingsform.
Både hyllene og bøkene skal merkes slik at det er lett å se hva slags bok man tar frem.
De seks kategoriene er:
Fargekoder hylle

LITT Å LESE – LILLA FARGE
Bøker der språket står ikke i veien for innholdet – de er garantert frie for unødvendig tung tekst. Designet gjør boka lett tilgjengelig.

ENKELT INNHOLD – GRØNN FARGE
Bøker som er både lette å lese og lette å forstå.
FØLEBILDE – ORANSJE FARGE
Bøker som er skrevet spesielt for blinde og svaksynte.
TEGNSPRÅK OG TEGN TIL TALE – RØD FARGE
Bøker med tekst og illustrasjoner av tegn.
BLISS OG PIKTOGRAM – BLÅ FARGE
Bøker med symbolspråk.
STORSKRIFT – GUL FARGE
Bøker med stor skrift.

Bok til alle-bibliotekene mottar automatisk en pakke med klistremerker ved oppstart og de kan bestille nye merker når som helst. Dette er gratis for alle Bok til alle-bibliotek.

3. Utvid bok til alle-samlingen
Enhver Bok til alle-hylla bør inneholde alle bøker støttet av Leser søker bok. Hvert år kommer det ut mellom 12 og 15 bøker støttet av Leser søker bok. Disse sendes gratis ut til alle bibliotek i nettverket i to bokpakker pr. år.

Alle bøker fra 100-lista
Leser søker bok har også utarbeidet en liste med de 100 beste bøkene med litt å lese. På lista finnes skjønn- og faglitteratur, tegneserier og bøker for folk som er nye i Norge. Det kan være en idé å plassere noen av disse enten i Bok til alle-hyllen eller i en egen utstilling i nærheten. Det er også fint hvis du har utskrifter av 100-lista tilgjengelig i hylla.

Alle bøker i Boksøk
Her avhenger det selvsagt av hvor mye plass du har. Søkesiden Boksøk.no er et nyttig utgangspunkt her. Basen inneholder ca. 700 titler som er mer tilgjengelige enn andre bøker. Bøkene er inndelt etter tilretteleggingskategoriene. Kanskje du blir overrasket over hvor mange Boksøk-bøker du hadde i biblioteket fra før?

Eidsvoll bokhylle

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s