Ordknappen og Kongens Fortjenstmedalje 27.oktober 2013

Søndag 27 . oktober samlet Leser søker bok over hundre gjester i lokalene til Fritt Ord hvor  «Orknappen» og «Kongens Fortjenstmedalje» ble delt ut.

Ordknappen er en hedersbevisning fra Leser søker bok til forfattere, illustratører og  oversettere som lager bøker for alle. Den ble delt ut første gang den 31. august 2006.

I år ble prisen delt ut av Øivind Arneberg, fra styret i Leser søker bok. Mottakerne av «Ordknappen» har på samme måte som mottakere av svømmeknappen,  tilbakelagt en utfordrende distanse og dermed vist sine ferdigheter innenfor en viktig disiplin, bøker for lesesvake voksne.

Arrangementet åpnet med vakker musikk fra Heidi Marie Vestrheim.  Deretter fikk vi noen ord fra Liv Gulbrandsen, som er daglig leder i Leser søker bok. Hun delte tanker om viktigheten av tilgangen på god, tilrettelagt og lettlest litteratur med forsamlingen.

Vi hadde den ære til å dele «Ordknappen» til Essmat Sophie og May S. Haraldsen for I stormens øye, Randi Strand og Ivar Orvedal for Berøringsstrofer, Dan Eggen for Fortellingen om Barcelona, Cecilie Winger for Skumle skurker og mystiske mordere, Kari Saanum for Elefanten i rommet, Oddleiv Apneseth for Anna og Solmann, Atle Hansen for Flukt og Rune Belsvik for Ein heilt vanlig fyr.

Liv Gulbrandsen holder tale

Liv Gulbrandsen holder tale

Ordknappvinnere

Fra venstre: Dan Eggen, Simone Stibbe (for Odleiv Apneseth), Kari Saanum, Essmat Sophie, May S. Haraldsen, Cecilie Winger

Etter tildelingen av «Ordknappen» ble det tid for tildeling av «Kongens Fortjenstmedalje». Hans Majestet Kongen tildeler ordener og medaljer til personer som har gjort en særlig fortjenestefull innsats i samfunnet. Kongens fortjenstmedalje ble stiftet av Kong Haakon 7. i 1908. Medaljen utdeles som belønning for:

• særlig fortjenstfullt arbeid gjennom lang tid i privat eller offentlig tjeneste, hvor innsatsen har ligget betydelig over det normale og hvor vedkommende også har vist aktivt samfunnsengasjement utover sin arbeidsinnsats,

• særlig fortjenstfull ulønnet innsats over lengre tid i samfunnslivet, i offentlige eller private verv, i frivillige organisasjoner eller i annen virksomhet av samfunnsnyttig betydning,

• pionerinnsats eller annen spesiell innsats av særlig samfunnsgagnlig  natur på områder som kunst, kultur, vitenskap, næringsliv, sosialt og humanitært arbeid.

• en livsinnsats som kan stå som eksempel for andre.

Spesialpedagog og tidligere rektor Sissel Hofgaard Swensen ble tildelt Kongens Fortjenstmedalje!

Sissel Hofgaard Swensen har viet sitt voksne liv til å gi mennesker med utviklingshemming en naturlig plass i vårt samfunn, med grunntanken om at også dette er mennesker som fortjener respekt, livsmuligheter og opplevelser. Ikke bare har hun gitt sine yrkesaktive timer og år til saken, men også kvelder, helger, ferier og pensjonstid. I tillegg har hun donert sine private bøker der hun har sett behov. I en alder av 77 år, med et langt og fruktbart yrkesliv bak seg, gir Sissel  ikke opp visjonene for fremtiden. For henne er det ikke nok at andre også arbeider for saken, hun ønsker seg et samfunn som tar vare på mangfoldet og som greier å ha plass for alle. Derfor arbeider hun fremdeles politisk, pedagogisk og som nettverksbygger. De siste årene har hun både argumentert sterkt og gjort et solid stykke arbeid for at offentlig informasjon skal finnes i en lettlest språkdrakt, slik at også mennesker med lesevansker av ulike slag skal ha mulighet til å tilegne seg den informasjonen de trenger for å delta i samfunnet. Prosjektet hennes handler om likeverd og demokrati: Når alle har mulighet til å delta i samfunnet, styrkes demokratiet. Ved siden av jobben som lettlestoversetter for BLD, reiser hun annenhver torsdag inn på Litteraturhuset i Oslo og leser høyt for en gruppe mennesker med utviklingshemming. Ingen oppgave er for stor, ingen for liten for Sissel.

Andreassen Sissel Gulbrandsen

Prisutdeler Trond Andreassen, Sissel Hofgaard Swensen og Liv Gulbrandsen

Sissel 3

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s