Elefanten i rommet

Mandag 2. september ble Elefanten i rommet av Kari Saanum lansert på Litteraturhuset i Oslo. Arrangementet ble ikke bare brukt til å snakke om bok, men til å kaste lys over en viktig sak: Hvordan er det å vokse opp i en familie der en av de voksne ruser seg?

Forfatteren innledet med å lese et  utdrag fra boka. Vi får høre om hvordan hovedpersonen Kaia opplever det at faren kommer hjem fra jobb. Hvordan hun har ørene på stilk for å tolke lydene til faren, lydene som forteller hvor mye han har tenkt å drikke den dagen. I et effektivt språk, formidler hun angsten Kaia sitter med, og morens tilrettelegging.

Deretter snakket Kari Saanum og programleder Liv Gulbrandsen om temaet for boka og hvordan boka ble til.

Saanum og Liv Web

Kari Saanum og Liv Gulbrandsen

Etter presentasjonen av boka, var ulike organisasjoner som arbeider med barn og rus invitert til samtale om disse temaene:
– Hvordan opplever barn og unge at voksne ruser seg?
– Hvordan blir barn og unges selvbilde formet av at voksne i familien ruser seg?
– Hvordan hjelpe barn og unge som vokser opp med rus i familien?

Psykolog Gøril Westborg Smiseth kom fra Kompasset, som er et tilbud om gratis behandling til unge pårørende. Gjennom sitt arbeid i Kompasset, ser hun hvilke konsekvenser foreldres rus kan få for resten av familien. Det å gi unge mennesker med slik erfaring noen å snakke med og mulighet for å bearbeide erfaringene og handlingsmønstrene sine er svært viktig.

Marius Sørensen-Sjømæling kom fra Barn av rusmisbrukere. Han snakket om egne erfaringer med å vokse opp med rus, om hemmelighold, relasjoner og skam. Å gi barn status som pårørende, anerkjenne deres erfaringer og rolle er viktig for å kunne gi disse barna en bedre fremtid.

Kari Randen kom fra Av-og-til, en organisasjon som jobber for bevissthet rundt alkoholforbruk. Hun snakket om økningen i det jevne alkoholforbruket blant voksne i Norge, også de som ikke er alkoholikere. Alkohol er blitt en vanlig del av stadig flere samfunnsarenaer, og det er blitt såpass normalisert å drikke alkohol hver dag at man nærmest må ha en unnskyldning for å si nei. Av-og-til oppfordrer alle voksne, særlig foreldre, om å se nøyere gjennom sitt eget alkoholforbruk. Noen må også kunne være trygge voksne for barn og unge som opplever at rus gjør det utrygt hjemme.

 

Panelet 2 web Panelet Web Blomster web

Arrangør: Omnipax og Kompasset, i samarbeid med Leser søker bok

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s