Bygg en bokstol. trinn for trinn.

Her i Leser søker bok leses det mye. De siste årene ar vi pløyd igjennom snaut 2000 bøker i året for finne de 100 beste, lettleste bøkene på markedet. Godbitene havner i boksøk og på 100-lista.

Men hva gjør vi med resten av bøkene?
Lenge lå de i kasser på kottet, for vi kaster ikke bøker. Så kom ideen om å la bøkene gjøre nytte for seg, uten at man trengte å lese dem. Vi ønsket oss et blikkfang, som også kunne være til nytte. Etter noen runder på nettet fant vi ut at en bokstol hadde gjort seg. Men noen bruksanvisning eller byggeplan var ikke å oppdrive. Så i god formidlings tradisjon. Her er en byggeplan for bokstol.

1. Skaff en haug med bøker. Mange fler enn du tror at du trenger, og styr unna de helt tjukkeste. De blir fort løse i fisken.

2. Sorter bøkene etter størrelse og tykkelse. Det er en helt klar fordel om bøkene er så like som mulig. Bruk allerhelst bøker med hardcover. Pocket bøker er det ikke nok feste i. Det kan også være lurt å ta av smussomslaget.

3. Rydd plass på gulvet og legg ut en firkant av bøker som viser hvor stor stol du ønsker deg.
Vår stol hadde grunnflate på 83cm X 55,5cm. og en høyde opp til setet, fra gulvet på 36 cm.
Utifra dette berget vi at vi trengte:
– 2 finerplater på 83 X 55,5 cm (dette blir bunnen og sete)
– 2 finerplater på 29 X 36 cm (til stolens hule innside)
– 2 finerplater på 50 X 36 cm (til stolens hule innside)
– to esker med lange kraftige stålskruer
– 8 stålvinkler
Dette fikk vi kjøpt på vår lokale byggevarehandel som også skar finerplata etter våre mål.

4. Monter sammen materialene slik at den ene store plata utgjør bunnen av stolen og de fire mindre platene blir en boks midt på bunnen. Bruk stålkulene til å feste dette sammen. NB! Legg noe under dersom du ikke ønsker å skru stolen fast i gulvet.
DSC_0237

5. Begynn å kle buksen med bøker utvendig. Legg et lag med bøker oppå finerbunnen og kjør en skrue tvers igjennom boka så den sitter godt. Et tips er å legge mye vekt på boka så den ikke blir skrudd oppover på skruen, men heller at skruen blir skrudd nedover i boka. Hvis bøkene blir stående sprike blir stolen vinglete og utrygg.
002

6. Deretter er det bare å legge lag på lag og skru bøkene sammen. Er bøkene for tykke til at skruene får godt feste i boka under blar du til siste side og skrur gjennom permen på siste side.
DSC_0238

7. Når bøkene er like høye som kassa er du i mål. Da gjenstår setet. Legg den siste store plata på arbeidsbordet. Legg et lag med bøker over hele plata. Her er det ekstra viktig at bøkene er like tykke slik at det blir jevnt og godt å sitte på. Bruk trikset med å åpne boka og skru bare permen fast i plata. På den måten kan alle som ser på stolen åpne bøkene og lese litt også.

8. Bruk samme metode som på bunnen og lag armlener og ryggstø. Prøv å lage overlapping i overgangen mellom rygg og armlene på begge sidre slik at det blir stødig.

9. Prøvesitt!
bokstol veronica

 

Bokstol på fest

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s