Travle dager på Lillehammer

Det er dag to av årets litteraturfestival på Lillehammer og vi stikker innom biblioteket for en uhøytidelig prat. At det er mye som skjer, oppdager vi før vi ankommer biblioteket. Køen utenfor er lang og vegger og vinduer er pyntet med plakater og programmer.

Inne møter vi biblioteksjef Berit Strømshoved. Av naturlige årsaker er hun litt stressa, men setter av tid til en kort prat om biblioteket og Bok til alle-arbeidet. Dessverre sier hun, har de i år flyttet Bok til alle-hylla for å få plass til flere stolrader i forbindelse med festivalen. Men normalt sett står hylla sentralt plassert og godt synlig midt i lokalet. Vi nikker anerkjennende, for vi har vært på festival før, og da har vi sett hylla der den normalt står, omringet av folk som forsøker å få et glimt av en forfatter på scenen langt der fremme.

Lillehammer har et forholdsvis stort bibliotek, men også veldig koselig. Lokalene er delt opp med hyller etter en nøye gjennomtenkt plan. Planen er å skape små rom og overraskende plasser hvor man kan sitte stille.

Gapahuk

Vi runder hjørnet på en hylle og står plutselig midt inne i en gapahuk. – Vi har mange friluftsinteresserte folk her på Lillehammer, så vi laget en plass der de kan trives blir vi forklart.

Når det gjelder bok til alle-arbeidet går det jevnt og trutt. Leseombudene er i stor grad selvgående og innarbeidet. Det blir lest på flere institusjoner i byen, men det har vært litt problematisk å erstatte gamle leseombud som har sluttet. De tilrettelagte bøkene står som regel i hylla, de er noe utlånt og da spesielt av støttekontakter til personer med ulike handikap.

Men en av bibliotekets mest populære tiltak er Bok for dagen.

Dette foregår hver fredag hele vinterhalvåret. Da dekkes det bord til 60 gjester og en bibliotekar presenterer en bok han eller hun er veldig glad i. På forhånd har de bestilt flere eksemplarer og 10 – 12 bøker blir alltid utlånt. Men det er ikke bare lånerne som syns dette er et bra tiltak, det er ganske lett å se hva som får det til å gnistre i øynene på en bibliotekar også.

Lesekrok

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s