Og de nominerte er …

Hvert år siden 2007 har vi i Leser søker bok kåret Årets bok til alle-bibliotek. Vinneren kåres blant alle bibliotekene i
Bok til alle-nettverket. Biblioteket som vinner kåringen har gjort en ekstraordinær innsats i arbeidet med å nå ut til
de som leser i motvind.

I år har vi nominert tre veldig gode kandidater. Vinneren vil bli offentliggjort på
Leser søker boks 10 års jubileum den 17. juni.

De nominerte er:

Enebakk Bibliotek – Akershus

Jytte Toft Nielsen har vært bibliotekets Bok til alle-kontakt siden 2006. Dermed er hun av de mer erfarne bibliotekarene innenfor dette området. Jytte har i mange år jobbet jevnt og trutt med Bok til alle og leseombudsatsingen i biblioteket. Jytte er også en av de som med jevne mellomrom tar kontakt med Leser søker boks administrasjon for å få informasjon eller gi tilbakemeldinger.
Dette setter vi stor pris på.
I dag har Enebakk bibliotek 13 leseombud (inklusive vikarer). Det blir lest for eldre med demens, personer med hørselshemming eller synsvansker, voksne med lesevansker og psykiatriske tjenestemottakere, samt eldre i kommunen.
Biblioteket holder jevnlig nettverksmøter og har avholdt kursdager for leseombudene med innleide kursholdere. Temaet for kurset var stemmebruk og høytlesingsteknikker. Dette er et opplegg de anbefaler videre.
På biblioteket har de også laget egen litteraturliste med lesetips tilpasset lokale interesser og lokalhistorie for leseombud. De har egen Bok til alle-hylle som formidles til lesere som er innom biblioteket. Denne hylla inneholder foruten bøker fra Leser søker bok en pen samling med storskriftbøker.
For å nå ut til nye og uvante lesere brukes www.boksøk.no og 100-lista aktivt i arbeidet med leseombud og andre lesere i biblioteket. Samarbeidet med sykehjemmene og psykiatritjenesten, Pensjonistforeningen og Frivillighetssentralen er positivt og nyttig i kommunen.

Nord-Odal Bibliotek – Hedmark

I Nord-Odal var det Anita Bunes som i 2008 signerte samarbeidsavtale med Leser søker bok.
Siden den tid har hun jobbet trofast med å rekruttere leseombud og formidle bøker til nye lesere.

I kommunen er det et spesielt godt samarbeid mellom bibliotek og de øvrige institusjonene. Det er registret 13 leseombud og det leses på de aller fleste av institusjonene i kommunen. Leseombudene er også svært engasjerte og mange påpeker at dette er en vinn – vinn situasjon der de som leseombud nesten har like stor glede av lesestundene som de det blir lest for. Det leses for eldre, mennesker med utviklingshemming, mennesker med synsvansker og hørselshemming, samt personer med demens.
Biblioteket har egen Bok til alle-hylle med bøker støtta av Leser søker bok. Det blir formidlet bøker fra denne hylla til flere grupper. I likhet med Enebakk har Nord-Odal hatt samlinger for leseombud samtidig som Anita har jevnlig kontakt med hver enkelt når de er innom biblioteket.
Anita har i løpet av det siste året kommet med helt konkrete ønsker til Leser søker bok.
Ønskene kommer på bakgrunn av utfordringer hun møter i biblioteket og i arbeidet med leseombud.
Vi er glade for tilbakemeldinger og forslag til hva vi kan bidra med.
Som eneste kommune i landet har Nord-Odal fått til et samarbeid med omsorgsetaten i kommunen om at leseombudene kan lese i private hjem. Dette er en ordning vi ser på med stor glede da vi vet at en av de virkelig store utfordringene for mange er ensomheten.

 

Smøla Bibliotek – Møre og Romsdal

Smøla bibliotek kom med i bok til alle-nettverket i 2011 og hadde sitt oppstartsmøte med leseombudene 9. mai samme år. Det er Lilly Erna Gjernes som er Bok til alle-kontakt og biblioteksjef på Smøla. Hun har personlig kontaktet folk hun tror kan egne seg som leseombud, og har hanket inn 13 leseombud i den lille kommunen. Fem av disse leser på sjukeheimen der det også er en del demente beboere som deltar på lesestundene. Lesestoffet blir derfor i stor grad valgt ut med tanke på dem. De øvrige leseombudene leser på alderspensjonatet som har 12 leiligheter for eldre som i større grad klarer seg selv. I 2012 ble det avholdt 44 lesestunder med et gjennomsnitt av tilhørere på 15 på sjukeheimen. På alderspensjonatet startet de opp lesingen først på høsten 2012, men rakk likevel 9 lesestunder med et gjennomsnitt på 10 tilhørere. Leseombudene får masse tilbakemeldinger på at dette er et flott og viktig tiltak.
For å møte utfordringen med at noen ikke hørte opplesingene tok leseombud saken i egne hender. Sammen med pensjonistforeninga satte de i gang kronerulling og samlet inn 120 000 kr og fikk installert teleslynge på begge institusjonene det leses på. Det hører også med til historien at dette selvfølgelig er utstyr som blir brukt ved andre arrangementer ved sjukeheimen og alderspensjonatet, og kommunen har sett nytten av slikt utstyr og prøver nå å få råd til å installere teleslynge i kommunestyresalen også. Så initiativet til oppstart av leseombudsordning på Smøla har synlige ringvirkninger.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s