Hva er tilrettelagt litteratur?

Det er mange som leser i motvind. Noen har store problemer med å forstå innholdet i tekst på grunn av synsvansker eller andre funksjonsnedsettelser. Mens andre har konsentrasjonsvansker, lite lesetrening eller et annet morsmål.
Lesevansker er ikke en ting. Det er mange utfordringer.
Vi mener det er lettere å tilpasse bøkene til folka, enn folka til bøkene.
Derfor jobber Leser søker bok med utvikle bøker i seks ulike tilretteleggingsformer.

Litt å lese
Litt å lese bøkene har litt lettere tekst enn en vanlig bok. Boka har kortere setninger, få lange ord, få konsonantopphopninger og få fremmedord. Fortellingen skal være lett å orientere seg i. Det grafiske oppsettet er luftigere. Større linjeavstand, løs høyremarg og aktiv linjedeling er med på å gjøre boka lettere å lese.
Bøker med enkel tekst henvender seg til dyslektikere, leseuvante, nye i Norge og andre som kunne tenke seg en rask og lettlest bok.
Hyllemerke Litt å lese

Enkelt innhold
Bøker med enkelt innhold har både enkel tekst og et enklere innhold. I tillegg til at teksten er lett å lese er temaet i boka lett å forstå. Mange av bøkene i denne kategorien er rikt illustrert med tydelige illustrasjoner eller fotografier.
Bøker med enkelt innhold henvender seg til mennesker med utviklingshemming, personer med demens eller andre som ikke kan lese mellom linjene.
Hyllemerke Enkelt innhold

Storskrift
Storskrift-bøkene har stor font. Bøkene er ellers ikke tilrettelagt.
Bøkene henvender seg til synshemmede.
Hyllemerke Storskrift

Punktskrift og følebilder
Punktskrift er et skriftspråk for blinde og sterkt synshemmede. Sammen med følebilder kan bøkene vekke nysgjerrighet og gode leseropplevelser.
Bøkene har også vanlig tekst. Dette gjør det mulig å lese bøkene sammen.
Bøkene henvender seg til synshemmede, personer med sammensatte funksjonshemminger og andre som liker å se verden gjennom fingrene.
Hyllemerke Punktskrift og følebilete

Tegnspråk og tegn til tale
Tegnspråk er et visuelt språk. Det har sin egen grammatikk og syntaks. Tegnspråk blir brukt av døve og personer med sterk hørselshemming. Tegnspråk-bøker er bøker på DVD eller CD-ROM.
NMT (Norsk med tegnstøtte) er bygget på norsk talespråk, og bruker tegn som støtte. Bøker med NMT inneholder illustrasjoner av tegn i tillegg til vanlig tekst.
Bøkene henvender seg til personer med hørselshemming.
Hyllemerke Tegnspråk

Bliss og piktogram
Ikke alle forstår vanlige bokstaver. Bliss og piktogram er to ulike språk som viser fram ordbilder i stedet for bokstaver. Mange med ulike funksjonshemminger syns symbolspråk er lettere å forstå enn vanlige bokstaver.
Bøkene henvender seg til funksjonshemmede som forstår symbolspråk.
Bøkene har også vanlig tekst. Dette gjør det mulig å lese bøkene sammen.
Hyllemerke Bliss Piktogram

Bok til alle-bibliotekene mottar automatisk en pakke med hyllemerker og ryggmerker til bøkene i alle fargene ved oppstart. I tillegg vil det ligge med i bokpakkene som sendes ut. Har du flere eksemplarer av enkelte titler, plassér dem gjerne flere steder på biblioteket og bruk klistremerkene slik at de blir lettere å finne.

Ved å ta kontakt med Leser søker bok kan alle Bok til alle-bibliotek få tilsendt klistremerker for hyller og bokrygger i alle de seks fargene.

Er det tomt for klistremerker i ditt bibliotek?
Ta kontakt med Vegard Nordin Løvå –
vl (krøllalfa) lesersokerbok.no

Gi beskjed om hvilke farger du ønsker og hvor mye av hver.
Kontor april 2013 063

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s